Kitaplık
Roman

Kutadgu Bilig

Yusuf Has Hacib
2017 520 sayfa ~434 dk en

Kitap Özeti

Yusuf Has Hâcib, eserinde kitabın adını ve anlamını şu beyitlerle açıklamıştır: · Kitabın adını Kutadgu Bilig koydum; Okuyana kutlu olsun ve ona yol göstersin. (beyit 350) · Ben sözümü söyledim ve kitabı yazdım; Bu kitap uzanıp, her iki dünyayı tutan bir eldir. (beyit 351) · İnsan her iki dünyayı devletle elinde tutarsa; Mes’ud olur, bu sözüm doğrudur. (beyit 352) R. Rahmeti Arat, Kutadgu Bilig’in “kutlu olma bilgisi” anlamına geldiğini söylemiştir. S. Maksudi Arsal’a göre; Kutadgu Bilig’deki “kut”, “siyasî hakimiyet” kavramını ifade etmektedir ve talih, saadet ve bahtiyarlık ikinci planda kalan ve ancak sonraları ortaya çıkan talî anlamlardır. G. Doerfer, “kut” tabirini, “insanın bir nevî otonom ruhî kudretidir ki, bilhassa hükümdar için Gök ve Yer tarafından desteklenmeye muhtaçtır.” Şeklinde açıklamaktadır.

Kitap Detayları

Kitap adı Kutadgu Bilig
Kitap yazarı Yusuf Has Hacib
ISBN 9786053323815
Yayıncı İş Bankası Kültür Yayınları
Yayın tarihi 08.2017
Sayfa sayısı 520 Sayfa
“

Dünyaya küçük, şiire büyük gelmiş bir yaşamın hammaddesi: ateş, su ve kelimeler.

Bu kitap hakkında AI Asistan’a sorunKonusu, uygunluğu, benzerleri ve spoilersız özeti öğrenin.
AI’a Bu Kitabı Sor
💬 Okur Yorumları

Kutadgu Bilig hakkında ne düşünüyorsun?

Kitapla ilgili düşüncelerini, beğendiğin yönleri ve eleştirilerini diğer okurlarla paylaş.

Geri