Azgelişmişlik Sürecinde Türkiye 2 Tanzimattan 1.Dünya Savaşına
Yazar
Stefanos Yerasimos
Kitap Özeti:
Osmanlı-Türk toplumuyla Batı toplumları arasındaki ilişkilerin karmaşık mekanizmasını göz önüne sermeyi amaçlayan bu eserde, Türkiye’nin azgelişmişlik olarak nitelendirilen bugünkü durumuyla sonuçlanan evrim süreci; Türk toplumunu oluşturan unsurların mücadelesinden doğan iç dinamik ve bu toplumun öteki sosyoekonomik sistemlerle ilişkisinin etki-tepkileri çerçevesinde incelenmektedir.
Bu açıdan bakılınca, Türk toplumunun evrimi kimi zaman iç dinamiğin, kimi zamansa dış dinamiğin ön plana çıktığı bir süreç olarak görülür. Bunlardan ilki, yeni üretim biçimlerine doğru evrimleşme amacını güderken çoğu kez yoluna çıkan engellere çarparak duraklar. İkincisiyse egemen toplumların yararına işleyen “azgelişmiş” üretim biçimleriyle sonuçlanır.
Türk toplumuyla Batı toplumları arasında emperyalist ilişkileri doğuran bu süreç, bin yıldan daha gerilere uzanan tarihsel bir olgunun ifadesidir.
Bu açıdan bakılınca, Türk toplumunun evrimi kimi zaman iç dinamiğin, kimi zamansa dış dinamiğin ön plana çıktığı bir süreç olarak görülür. Bunlardan ilki, yeni üretim biçimlerine doğru evrimleşme amacını güderken çoğu kez yoluna çıkan engellere çarparak duraklar. İkincisiyse egemen toplumların yararına işleyen “azgelişmiş” üretim biçimleriyle sonuçlanır.
Türk toplumuyla Batı toplumları arasında emperyalist ilişkileri doğuran bu süreç, bin yıldan daha gerilere uzanan tarihsel bir olgunun ifadesidir.
Kitap Detayları:
-
Kitap adıAzgelişmişlik Sürecinde Türkiye 2 Tanzimattan 1.Dünya Savaşına
-
Kitap yazarıStefanos Yerasimos
-
ISBN9789753442442
-
YayıncıBelge yayınları
-
Yayın tarihi2007
-